8.
Stacks Image 1721
Stacks Image 1735
Stacks Image 1739
Als knoflook naar onzin ruikt

Raak je maar niet in verwachting? Dan moet je beslist eens het volgende proberen. Pel vier tot vijf grote knoflooktenen, bij voorkeur van het soort met een paarsig velletje, zoals die van het knoflook uit mijn moestuin op de foto. Wikkel de tenen in een schoon katoenen doekje tot een worst, bind het geheel samen met keukentouw en laat het tien minuten trekken in lauwe extra virgin olijfolie. Breng het knoflookworstje vervolgens in je vagina in, net zoals een gewone tampon, en laat het daar minstens drie uur zijn werk doen. Binnen het jaar sta je dan luiers te verversen. Of niet.

Het wereldwijde web barst van de ridicule remedies die op de zogenaamd genezende, ontsmettende en bloedreinigende werking van knoflook zijn gebaseerd, maar het bovenstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltje slaat alles. In sommige streken van Noord-Afrika zou het een behoorlijk populaire vruchtbaarheidsbehandeling zijn, vooral bij jonge, nog kinderloze echtgenotes. Of het werkt? Natuurlijk niet, maar ik vrees dat vrouwen die wanhopig genoeg zijn om knoflook in hun kut te proppen daar niet zo makkelijk van te overtuigen zijn. Het is en blijft een belachelijke praktijk, maar het geeft geen pas om de vrouwen in kwestie belachelijk te maken. Ze hebben nu eenmaal geen toegang tot een fertiliteitscentrum. Ze roeien met de riemen die ze hebben.
Stacks Image 2717

Knoflook uit de moestuin. Een lekkernij maar geen wondermiddel.


Minder begrip heb ik voor kalende mannen die, in de ijdele hoop op een volle haardos, elke avond knoflook op hun schedel smeren. Misschien maakt dit orale seks met een vrouw die pas een knoflooktampon heeft verwijderd net iets minder onappetijtelijk. Het komt me niettemin voor dat haarverlies lang niet zo penibel is als een onvervulde kinderwens. Maar wie ben ik om dat te beoordelen?

Zoals talloze andere planten bevat knoflook wel degelijk enkele uiterst interessante stoffen, maar het is zeker niet
de panacee waarvoor het zo algemeen wordt geprezen. De meeste gezondheidsvoordelen die aan het eten, smeren of snuiven ervan worden toegeschreven, zijn niet onderbouwd, uiterst dubieus of simpelweg bewezen onzin. Maar knoflook verlaagt wel je slechte cholesterol of hoge bloeddruk, niet? Misschien, maar alleen als je minstens twee dozijn rauwe tenen per dag eet en dat wekenlang volhoudt. Gezien enkele minder gunstige maar onvermijdelijke neveneffecten, zoals dodelijke eenzaamheid, heeft niemand dat ooit geprobeerd.

Hoe zit het dan met ongediertebestrijding? Werkt het sproeien van je rozen of groenten met knoflookthee echt tegen bladluizen, rupsen, slakken, bladwespenlarven en ander gespuis? Blijkbaar wel, al werkt sproeien met extracten van heel wat andere planten net zo goed, zeker als je er, zoals gebruikelijk, wat bruine zeep of detergent aan toevoegt. Aangezien ik het nooit zelf probeerde, schort ik mijn oordeel liever op. Intussen kan ik wel bevestigen dat knoflook vampiers afschrikt. Er viel hier, sinds ik ruim vijftien jaar geleden met de teelt ervan begon, kilometers in de omtrek geen vampier meer te bespeuren.
Reageer op deze aflevering


Is dit je eerste bezoek aan de Heuvelstraat 37? Neem dan even de tijd om de site te verkennen en teken eventueel ook het Gastenboek. Tot de volgende keer!
(Reacties op de Nederlandse en Engelse versie zijn samengevoegd. Franse of Duitse reacties zijn welkom. Antwoorden doe ik soms in het Engels.)


Geraardsbergen, 22 augustus 2017.
Laatst aangepast op 22 augustus 2017.